úterý 11. ledna 2011

Rapanui o ekomódě


Značku Rapanui vyrábějící bio a fair a navíc krásná a designová trička (které si u nás můžete koupit), založili bratři Rob a Martin Drake-Knightovi. (Brzy tu o nich bude článek.) V tomto videu popisují, proč dělají "ekomódu"...


Volný překlad:

"Důvodem, proč je „eko móda“ tak důležitá pro trvale udržitelný rozvoj, je to, že móda je jako médium výjimečná – lidi se vlastně zahalují do toho, v co věří. Žádné jiné médium není takové. 80% ekologického vlivu oblečení působí až po jeho nákupu. Hlavní myšlenkou Rapanui je informovat a poučit lidi o tom, odkud oblečení pochází a jak je vyrobeno a udělat z „eko oblečení“ trend, ovlivnit volbu životního stylu. Namísto soustředění se na oněch 20%, kterým lze pomoct použitím biobavlny, továrnami zásobovanými obnovitelnou energií a fairtrade principy, chceme zapůsobit na těch 80%. Eko móda má největší potenciál být médiem, které podpoří trvale udržitelné změny díky své jedinečné síle vlivu.

Většina naší eko módy pochází z Indie, kde využíváme slavnou továrnu, která je poháněna větrnými turbínami Vestas díky dohodě o velkoodběru elektřiny. Továrny dodržují Kodex pracovních postupů nadace Fair Wear Foundation, což znamená, že každý v továrně dostává férový plat a pracuje v čistém prostředí. Poblíž je plantáž biobavlny, pole jsou obdělávána ručně, poté se bavlna naloží na velbloudy a směřuje do továrny, kde je utkána v žerzej.  Poté je upravena a vložena do kontejneru na nákladním autě. Nikdy nepřevážíme zboží letadly, ale místo toho lodí.

Nemyslím si, že se staneme společností, která spasí svět, která bude řešením krize trvale udržitelného rozvoje 21. století, ale pokud můžeme inspirovat lidi, aby se ve svém životním stylu rozhodovali „zeleně“, a začít či inspirovat větší změny v průmyslu, pak si myslím, že splníme svůj úkol a tak významně přispějeme k trvale udržitelnému rozvoji."

Žádné komentáře:

Okomentovat