středa 12. ledna 2011

Fairtrade a oblečení?

Co znamená označení "fair trade" dnes už ví asi každý. V obchodech zdravé výživy (ale už i v některých supermarketech) si můžete koupit třeba fair trade kávu nebo čokoládu - poznáte je snadno podle mezinárodní certifikační fairtrade známky:

 

V Čechách od roku 2004 také působí Asociace pro fair trade, kde se dozvíte vše potřebné.



Napadlo vás ale někdy, že může existovat i fairtrade oblečení? Většinu lidí asi ne. (Také tu fair oblečení zatím není příliš rozšířeno.) A většina si asi řekne: "Proč by mělo?" Výmluvným příkladem toho, jak to může vypadat, když nejsou nastaveny a dodržovány ani ty nejzákladnější podmínky práce na bavlníkových polích (ale i v továrnách, které bavlnu zpracovávají) je například situace v Uzbekistánu, který je druhým největším vývozcem bavlny na světě.



Stát nutí své občany otročit na polích bavlny v otřesných podmínkách a plat nestačí ani na jídlo a nocleh. Desítky tisíc dětí jsou každý rok vyhnány ze škol a povinně sklízejí bavlnu. Navíc používání chemických postřiků vede k ekologické katastrofě a zhoršené životní úrovni obyvatelstva.

Pokud si chcete být jisti, že bavlna, z které je vyrobeno (například) vaše tričko,  nebyla sklízena dětmi, a farmáři za svou práci dostali zaplaceno, vyhledávejte označení:



Cílem Fair Wear Foundation (FWF) je zlepšit pracovní podmínky v oděvním průmyslu. FWF je mezinárodní kontrolní iniciativa, která se věnuje zlepšování života dělníků na celém světě. Spolupracuje s rostoucím počtem společností vyrábějících oblečení a jiné šité výrobky, které přebírají zodpovědnost za svůj zásobovací řetězec. FWF díky sdílení odborných znalostí, společenskému dialogu a posilování průmyslových vztahů zvyšuje efektivitu snah těchto společností.

Členové FWF musejí dodržovat Kodex pracovních postupů (Code of Labour Practices), který je utvořen na mezinárodně uznávaných standardech: podle Konvencí ILO a Všeobecné deklarace lidských práv OSN, a má 8 základních pravidel:




 1. Zaměstnání je zvoleno svobodně
Nesmí se využívat práce vynucená, včetně práce vězňů. (Konvence ILO 29 a 105)









 2. Zákaz diskriminace v zaměstnání

Nábor, mzdová politika, přijetí do tréningových programů, systém povýšení, postupy ukončení práce, odchodu do důchodu a jakékoli další aspekty zaměstnaneckých vztahů mají být založeny na principech rovných příležitostí, nehledě na rasu, barvu pleti, pohlaví, náboženské vyznání, politické příslušenství, členství v odborech, národnost, sociální původ či handicap (Konvence ILO 100 a 111).





3. Zákaz využívání dětské práce
„Využívání dětské práce je nepřípustné. Věk přijetí do práce nesmí být nižší než věk dokončení povinné školní docházky, v žádném případě nižší než 15 let." (Konvence ILO 138) „Nepřípustné jsou jakékoli formy otroctví nebo praktiky podobné otroctví, jako je prodej a nezákonné obchodování s dětmi, nevolnictví, a poddanství a vynucená či povinná práce. [...] Děti [ve věku 15-18 let] nesmějí vykonávat práci, která by svou povahou či okolnostmi, za kterých je vykonávána, mohla poškodit jejich zdraví, bezpečnost nebo morálku." (Konvence ILO 182)



4. Svoboda sdružování a právo na kolektivní vyjednávání
Právo všech pracujících na utváření a vstupování do odborů má být respektováno. (Konvence ILO 87 a 98) V těch případech, kdy jsou práva na svobodu sdružování a kolektivní vyjednávání omezena ze zákona, má společnost umožnit obdobný způsob nezávislého a svobodného sdružování a vyjednávání pro všechny pracující. Zástupci pracujících nesmí být diskriminováni a mají mít přístup do všech nutných pracovišť, aby mohli vykonávat své reprezentační funkce. (Konvence ILO 135 a Doporučení 143) 

5. Plat životního minima
Plat a výhody placené za standardní pracovní týden budou alespoň na úrovni zákonných minimálních standardů a mají být vždy dostačující k tomu, aby pokryly základní potřeby pracujících a jejich rodin a poskytly i nějaký diskreční příjem (Konvence ILO 26 a 131). Srážky z mezd z disciplinárních důvodů nebudou povoleny, stejně tak ani srážky z mezd stanovené zákonem dané země. Srážky nikdy nebudou představovat částku, která by vedla k tomu, že by zaměstnanec dostal méně než činí minimální mzda. Zaměstnanci budou jasně a adekvátně informováni o podmínkách svých mezd včetně mzdové sazby a výplatním období. 


6. Zákaz hodin přesčas
Pracovní doba se má řídit platnými zákony a průmyslovými standardy. V žádném případě se po zaměstnancích nesmí pravidelně vyžadovat práce přesčas více než 48 hodin týdně a musí jim být poskytnut alespoň jeden den volna za každé období sedmi po sobě následujících dní. Práce přesčas musí být dobrovolná, nesmí přesáhnout 12 hodin týdně, nesmí být vyžadována pravidelně a musí být vždy kompenzována prémiovou mzdovou sazbou. (Konvence ILO 1) 

 

7. Bezpečné a zdravé pracovní podmínky
Musí být poskytnuto bezpečné a hygienické pracovní prostředí, musí být prosazovány pracovní bezpečnostní a zdravotní školení a brát v úvahu obecné znalosti průmyslu a specifických rizik. Musí být věnována dostatečná pozornost pracovním rizikům specifickým pro příslušné odvětví a zajistit bezpečné a hygienické pracovní prostředí. Mají být zaváděny efektivní regulace, aby se zabránilo nehodám a minimalizovala se zdravotní rizika jak jen to je možné (podle Konvence ILO 155). Fyzické zneužívání, hrozby fyzickým zneužíváním, neobvyklé tresty nebo kázeňské, sexuální či jiné obtěžování, a zastrašování zaměstnavatelem je přísně zakázáno.


 8. Legálně závazný zaměstnanecký vztah
Závazky k zaměstnancům podle zákonů a regulací práce a sociálních jistot vyplývající z běžného zaměstnaneckého vztahu nesmí být opomíjeny užitím smluvních dohod o provedení práce nebo učňovskými smlouvami, při nichž není žádný skutečný zájem předat dovednosti či poskytnout pravidelné zaměstnání. Mladším zaměstnancům musí být dána příležitost účastnit se vzdělávacích a tréninkových programů. 





P.S.: Certifikátem FWF se pyšní např. trička značky Rapanui, které si můžete koupit u nás.
   

Žádné komentáře:

Okomentovat