středa 19. ledna 2011

Green Carpet Challenge

Manželka úspěšného britského herce Colina Firthe Livia není jenom krásná, jak to u manželek úspěšných herců musí být, Livia je také zapálená obhájkyně eko-módy. Kromě toho, že provozuje obchod Eco Age s eko + bio + fairtrade oblečením a potřebami pro kompletní výbavu domácnosti, každý rok svého muže doprovází na nejrůznější slavnostní předávání filmových ocenění. Promenády po rudém koberci se rozhodla využít k prezentaci krásné eko-módy. Tuto svou iniciativu nazvala "Green Carpet Challenge" a dokumentuje ji na svém blogu.


 Liviinu první róbu v rámci "Green Carpet Challenge" ušila italská švadlena paní Minetti. Jde o recyklovaný kousek - kombinaci dvou Liviiných oblíbených šatů, které paní Minetti přešila v jedny a nazvala je Mad Men. Původní šaty číslo 1 si Livia koupila ve svých devatenácti letech na oslavu osmnáctých narozenin své sestry. Původní šaty číslo 2 s leopardím potiskem měla na sobě na torontském filmovém festivalu na promítání filmu "A Single Man". 


    
















Druhou "výzvou" byla americká premiéra filmu "The King's Speech" v New Yorku. Šaty klasického střihu LBD ("malé černé") s názvem Eva vytvořila designerka Minna Hepburn. Jsou vyrobeny z hedvábí "Ahimsa", při jehož výrobě neumírají bourci morušoví, z jejichž kukel se hedvábí zpracovává. 



Třetí příležitostí bylo vyhlášení Cen britského nezávislého filmu (the Britsh Independent Film Awards). A tentokrát si Livia dala opravdu záležet, protože její manžel Colin vyhrál cenu v kategorii "nejlepší herec" za výkon ve filmu "The King's Speech". Liviiny šaty jsou skvělou ukázkou recyklace, v sedmdesátých letech je totiž nosila její matka. Střih poupravila opět paní Minett, ale sedmdesátá léta z šatů stále vyzařují - z rukávů, vzoru látky i celkového tvaru. (Na fotce z roku 1972 je Livia ta malá osůbka vpravo.)
                                                                       

Počtvrté - tentokrát u příležitosti večera s názvem A Life in Pictures k uctění díla Colina Firthe od Britské akademie filmového a televizního umění  (BAFTA) - si Livia oblékla pletené šaty z biobavlny značky Outsider, které také prodává ve svém obchodě. Jak přiznala, nosí je často a ráda, protože jsou krásné, klasické a pohodlné a cítí se v nich stále jako ze "Snídaně u Tiffanyho". 

















Další Liviinou etickou róbou byly šaty předvedené na pařížské premiéře filmu "The King's Speech". v níž  Colin hraje britského krále. Navíc Livii s Colinem přivezlo auto značky Rolls Royce v barvě bordeaux, kterou v Paříži využívá i britská královna, takže tato událost vyžadovala opravdovou nádheru.


Livia se snažila sladit s Colinovým oblekem a vyřešila to rafinovaně. Vzala si jeho starý a jím milovaný oblek, který ve skříni nahlodali moli, a přetvořila ho rozstříháním a opětovným sešitím v další dokonalou ukázku recyklace. Pomohli jí s tím designeři Annika Sanders a Kerry Seager ze značky Junky Styling, která se na takovýto způsob práce zaměřuje a vytváří ze starých šatů ekcentricky šik "mutantní" módu. Nádhera!


Zatím předposlední přehlídkou eko-módy byla velká událost pro Colina - na hollywoodském chodníku slávy získal svou vlastní hvězdu.




















Colinův "hvězdný den" nechtěla Livia zastínit, a tak zvolila jednoduchou a přitom elegantní kombinaci černých kalhot a halenky z nové kolekce značky Stewart & Brown - dlouhodobého favorita v branži etické módy.



















Nejčerstější událostí je předávání Zlatých Glóbů roku 2011. Colin byl nominován a proto bylo nutné obléci se velmi slavnostně. Livia si tedy nechala navrhnout přírodně barvené hedvábné šaty (z hedvábí Ahimsa) v barvě indiga od americké značky Prophetik, která vyrábí a barví své oblečení výhradně z přírodních materiálů (na své farmě v Nashvillu dokonce pro svá barviva pěstují vlastní byliny a květy). A stálo to za to. Colin vyhrál v kategorii "nejlepší herec v dramatu" a Livia se v šatech cítila jako Popelka na bále.



















Liviin "Green Carpet Challenge" tím však nekončí, jistě ji čeká spousta dalších příležitostí, kde bude  moci prezentovat eko-módu. Sice tím nespasí svět, nenakrmí hladovějící a nevysvobodí trpící, ale i tak je to sympatický počin. Symbolizuje totiž snahu změnit vnímání našeho navyklého způsobu života, snahu nebýt lhostejní k tomu, co si kupujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat