pondělí 4. dubna 2011

Jarní úklid ekologicky

Jaro je tu, a to nejen podle kalendáře - ptáci z jihu už přilétli a zpívají si nad ránem v parcích a světla také přibylo. Skrze ranní paprsky si i ten největší úklidový lenoch prohlíží svá špinavá okna a má chuť s tím něco udělat. A ti, kteří s tím opravdu něco udělají, by letos mohli vyzkoušet ekologický přístup.
V tomto článku najdete rady, jak si vyrobit netoxické a podomácku vyrobené čistící prostředky i jak se vyznat ve svých věcech bez použití plastových organizérů. 


  
Top 10 jarně-úklidových tipů:

1. Redukuj


Prvním krokem v boji proti nepořádku je zbavit se věcí, které nikdy nepoužíváte. Hledejte bedlivě zvláště v takových místech, jako jsou velmi nízko či velmi vysoko položené šuplíky a skříňky, úložné krabice, hlubiny skříní a sklepů, výšiny podkroví a - stručně řečeno - jakékoli místo, kam odhazujete věci s myšlenkou „tohle roztřídím později.“ Takto objevené věci nekompromisně roztřiďte na 2 hromady:

1.) věci, které ještě někdy použiji
2.) věci, které už nikdy nebudu potřebovat.

Buďte poctiví a nekompromisní, usnadní vám to spoustu práce při úklidu a uvolní spoustu prostoru pro důležitější věci.


2. Znovu využij


Nyní máte před sebou hromádku věcí na vyhození. Ale s vyhazováním ještě počkejte! Projděte si postupně každou věc a zamyslete se, zda by nešla využít nějakým jiným způsobem. Máte hromadu nepotřebných knih, ze kterých by šly vyrobit podpěry nového originálního stolku? 
 



Máte ošklivé obrazy, ale jejich rámy by s jiným obsahem docela ušly? Nové využití se dá najít skoro pro všechno, od osamocené palčákové rukavice (utěrka na prach, podestýlka pro křečka, pytlík na drobnosti), přes prasklé kytarové struny (zavěšení obrazů, náramky, ozdobné květiny, nejtenčí struna se skvěle hodí pro jemné krájení sýrů), staré pohlednice (ozdobná jmenovka na dárky, dekorativní koláže, rámečky pro fotky, nové pohledy) až po keramické dlaždičky (originální tácky, servírovací podnos, „plátno“ pro vaše umělecké výtvory). 
 



 
Zapojte svou fantazii a budete překvapeni, kolik toho vymyslíte.

3. Daruj

Poté, co jste z nepotřebné hromádky oddělili věci s novým využitím, projděte ji znovu a oddělte věci, které by ještě mohl využít někdo jiný. Ať už je to nenošené oblečení, staré knihy, hračky, dekorace, nábytek nebo elektronika, tyto věci mohou najít svůj druhý život. Ty, které skrývají potenciální zisk, zkuste prodat přes internet (např. na aukru nebo přes inzerát, stará čísla Čtyřlístku jsou pro některé velmi cenná!). Pokud vám o peníze nejde, vřele doporučuji stránky Vše za odvoz - zde můžete jednak umístit svou nabídku, ale také se porozhlédnout v poptávkové sekci, zda někdo neshání právě to, co vy doma máte schováno v krabici. 



Tou nejprospěšnější možností je darovat nepotřebné věci na humanitární účely. Věcné dary (ovšem po předchozí domluvě, což snad nebude pro nikoho problém) rád přijme např. Červený kříž, Charita nebo Diakonie. Pomůžete tak lidem, kteří to opravdu potřebují a můžete mít ze sebe dobrý pocit, což je k nezaplacení. 


4. Recykluj
   
Po vyčerpání všech možností přichází čas na recyklaci. Určitě už třídíte papír, plasty a sklo, ale co zbytek? 

 

Staré spotřebiče patří na sběrný dvůr, vybité baterie zpět do obchodu, kde byly zakoupeny. Nebezpečným odpadem, který patří do sběrných středisek odpadů, jsou například zářivky a nevyužité nátěry. Užitečné rady a tipy najdete na stránkách www.jaktridit.cz

5. Pořiď si eko-organizační pomocníky
 
Již jste zvládli roztřídit užitečné od neužitečného, nyní je potřeba vymyslet nějaký systém ukládání toho, co jste shledali zachování-hodným. Protože když něco nemůžete najít, je to jako byste to ani neměli. Využijte uprázdněného prostoru ve skříních a policích, který jste získali tříděním svých věcí a snažte se ukládat věci logicky (stejné ke stejnému).
Pokud vám chybí úložný prostor, dejte přednost papírovým krabicím (které si můžete vlastnoručně dekorovat) před plastovými.
 

Přemýšlíte-li nad nákupem nového kusu nábytku, zajímejte se o materiál, z kterého je vyroben. Dejte přednost nábytku ze dřeva s certifikátem FSC (toto dřevo pochází z lesů, které jsou obhospodařovány podle ekologických a sociálních standardů; databázi u nás dostupných výrobků s tímto standardem najdete na stránkách FSC ČR)


Vybírejte zboží vyšší kvality, které vám vydrží déle (nebude zapotřebí dalšího kácení). Upřednostňujte výrobky ošetřené pouze oleji a vosky, a pokud jsou barvené a lakované, vybírejte ty s certifikátem „Ekologicky šetrný výrobek“.


6. Vyrob si vlastní čistící prostředky

Koupit si ekologické čistící prostředky je jistě dobrá volba; nejlevnější a nejšetrnější variantou je vyrobit si je sám doma. Většina „receptů“, které lze na internetu objevit, je kombinací horké vody, octa a jedlé sody. Vyrobíte si jen takové množství, které budete opravdu potřebovat, takže vám nezbude přebytečný odpad, a navíc si můžete být jisti, že svůj domov nezamořujete toxiny.
 
 
1. Jedlá soda
Jemný čistič pro kuchyňské linky, umyvadla, vany a trouby.
Jednoduše nasypte trochu sody na houbičku a očistěte ušpiněný povrch.

2. Citronová šťáva s bílým octem
Tato směs neutralizuje zásadité složky jako je vodní kámen způsobený tvrdou vodou. Navíc zabíjí bakterie a mikroby.

Smíchejte trochu citronové šťávy a trochu bílého octa v lahvi s rozstřikovačem a aplikujte tam, kde je to potřeba (kuchyňská deska, podlaha.)

3. Voda s éterickým olejem

V lahvi s rozstřikovačem smíchejte dva šálky vody a čajovou lžičku éterického oleje, například levandulového nebo tea tree (oba jsou přírodní antiseptika). 



7. Směřuj k úklidu bez odpadu

I když jsou vaše čistící prostředky ekologické, pokud použijete na vydrhnutí koupelny velkou roli kuchyňského papíru, váš úklid zrovna ekologický nebude. Cílem je zanechat po sobě co možná nejméně odpadu. Vyměňte papírové ručníky za ekologické hadry a hadříky (z mikrovláken nebo netoxické bavlny, například v zelené domácnosti), nebo si je vyrobte ze starých triček. Nepoužívejte mopy na jedno použití, místo nich si pořiďte mop s vyměnitelnou a pratelnou hlavicí.



8. I na velký úklid použij přírodní čištění

Běžně vysáváme koberce a utíráme prach v rozích a na policích, ale jaro je ten pravý čas zaměřit se na místa, která běžně přehlížíme.
Vyčistěte důkladně všechny koberce, vyperte závěsy a záclony, zbavte výparník vaší ledničky nánosů prachu. 
 
- Na koberce si připravte směs boraxu (tetraboritan sodný, využívaný při netoxickém čištění) a pár kapek éterického oleje, postříkejte jí koberec, nechte uschnout a vysajte. 
- Závěsy a záclony vyperte v pračce (pokud to jde) za pomoci ekologických pracích prostředků.
- Aby byla vaše lednice výkonnější, vyčistěte její výparník od nečistot. Odtáhněte lednici ode zdi, vypojte ji ze zásuvky a jednoduše vysajte prach, který se ve výparníku za léta nastřádal.


9. Zbav se zbytečných papírů

Papír je krásný prostředek komunikace, ale v některých případech by stačila elektronická verze. Ušetříme tím nejen životy stromů, ale i vody a energie potřebné ke zpracování dřeva.
Bankovní výpisy, například. Pokud si je necháte zasílat pouze elektronicky, ušetříte nejen spoustu papírů, ale i svého času a prostoru na jejich ukládání. (Budete-li někdy nějaký výpis potřebovat „papírově“, není problém si jej individuálně vytisknout.)
Hodně lidí dostává nejrůznější reklamní nabídky od firem, kterým kdysi (omylem) poskytli svou adresu. Opravdu to stojí za tu námahu napsat jim, že o tyto materiály již nestojíte, nejen kvůli prostoru v poštovní schránce.

Pokud se bez toho obejdete, zapřemýšlejte také o přestupu ke čtení elektronické verze svých oblíbených časopisů, tím rozhodně také ušetříte značné množství papíru.

10. Plánuj dopředu

Těchto 10 tipů si udržte ve své paměti po celý rok a přistupujte tak ke svému životu ve všech oblastech vašeho života: v práci, v ložnici i v obýváku. Nenechte se zavalit věcmi. Nekupujte věci, které nepotřebujete. A nebojte se zbavit nepotřebných věcí průběžně po celý rok. Příští jarní úklid tak bude mnohem snazší.



Zdroj: treehugger

1 komentář:

  1. Já se také snažím používat při úklidu ekologické přípravky. Třídím odpad, atd. Letos jsem při jarním úklidu také uklidila ve skříni. Měla jsem tam spoustu oblečení, které jsem už stejně nenosila, jen se mi tam pletly. Poslala jsem je do second handu , protože věci nebyly zničené, tak třeba se budou ještě někomu hodit :-) .

    OdpovědětVymazat