pondělí 14. března 2011

Velehutné čokoládové brownies

Dnes Vám zde nabídnu recept na velehutný čokoládový koláč, který měli někteří z Vás možnost ochutnat na naší první vernisáži. Je určen pro všechny, kteří mají rádi kombinaci něčeho velmi čokoládového a velmi hutného. 
  
Ingredience (nejlépe bio a fairtrade, jak jen to půjde):
- 100 g másla
- 100 g (¾ hrnku) hladké mouky
- 180 g (¾ hrnku) třtinového cukru
- 80 g (4 lžíce) cukru muscovado (demerera apod.)
- 130 g hořké čokolády (např. fairtrade Divine, můžete zkusit i různé příchutě, zde např. zázvorová)
- 1 lžíce zlatého sirupu (např. z M&S, lze vynechat)
- 2 vejce
- 1-2 lžičky sirupu s příchutí dle vlastní nálady (např. fairtrade sirup Gepa)
- 2 lžíce kakaového přášku (např. fairtrade Divine)
- ½ lžičky kypřícího prášku

1. Čtvercovou formu o straně 20 cm (či obdélníkovou, ale obdobně "malých" rozměrů) vytřeme olejem či máslem a vyložíme pečícím papírem.



 2. V rendlíku mírně zahříváme máslo, oba druhy cukru, nalámanou čokoládu a zlatý sirup. Stále mícháme, dokud nedocílíme hladké hmoty. Necháme vychladnout.


 
3. V misce smícháme vejce a sirup s příchutí. Vmícháme vychladlou čokoládovou hmotu.


 4. Do mísy prosejeme mouku, kakaový prášek a kypřící prášek a lžící nebo stěrkou "zabalíme" do těsta.


  5. Těsto rozprostřeme do formy a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 25 minut. Na povrchu se vytvoří pevná kůrka a těsto se začne odtahovat od stěn formy. Vnitřní část moučníku zůstane měkká. Párátko zapíchnuté do těsta však musí zůstat suché.

 
6. Moučník necháme ve formě vychladnout, vyklopíme, nakrájíme a podáváme.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat