sobota 5. března 2011

Rapanui - Making Eco Cool



Značku eko-oblečení Rapanui založili v roce 2008 bratři Rob a Martin Drake-Knightovi z britského ostrova Isle of Wight. Oba jsou (jak vidno) nadšení surfaři, a díky svému koníčku měli možnost sledovat rychlou změnu životního prostředí a klimatu bezprostředně ve svém okolí. To je inspirovalo (spolu se skutečností, že byla krize a oba byli vystudovanými nezaměstnanými) k činu – založit značku vyrábějící ekologickou a přitom trendy módu, která by přiměla mladé lidi zajímat se nejen o módu, ale i o ekologii. 

 

 V Rapanui vyrábíme oblečení jinak: používáme přírodní bio tkaninu, využíváme továrny zásobené obnovitelnou energií a etickou fér práci – to vše pro lepší životní prostředí, naše klima i lidi.“

 


Rapanui v naprosté většině svých výrobků používá bio bavlnu, což je bavlna pěstovaná bez použití tradičních agrochemikálií, pesticidů a hnojiv. Výsledkem je jemnější, lehčí tkanina, která je šetrná k lidské pokožce. Použití bio bavlny přináší výhody i životnímu prostředí a lidem. 
Konvenční výroba bavlny používá více chemikálií než pěstování jakékoli jiné plodiny. Konvenční bavlníkový průmysl se také bohužel z velké části spoléhá na vynucenou a dětskou práci za bídných podmínek a za mizivý plat (viz Environmental Justice Foundation).
Při výrobě bio bavlny se syntetické pesticidy a hnojiva nahrazují přírodními (většina je vyrobena smícháním různých rostlinných výtažků, jako je čili nebo měsíček) a využívají se také pasti na hmyzí škůdce. Bavlna je žíznivou plodinou, pro svůj růst potřebuje 20 000 litrů vody na kilogram. Rapanui pěstuje bavlnu v indickém údolí, v němž monzunové deště poskytují 95 % potřebné vody.  


V textilním průmyslu s bio tkaninami jsou důležitou součástí informovanosti spotřebitelů bio certifikace udělované nezávislými organizacemi. Bio bavlna v Rapanui je certifikována hned dvakrát: organizacemi Soil Association a Global Organic Textile Standard. Navíc je zpracovávána v továrnách certifikovaných Fair Wear Foundation a využívajících obnovitelnou energii. 


Firma Rapanui se také může pyšnit řadou ocenění. Proč právě ona? Firem vyrábějících bio oblečení je dnes již přece mnoho (alespoň na Západě). Rapanui je však výjimečná ve způsobu, jakým komunikuje s lidmi, jak je informuje. Nechce pouze vyrábět sympatické ekologické oblečení, chce také lidem ukázat, proč je dobré ho kupovat a proč je dobré se zajímat o ekologii. Snaží se o transparentnost – aby bylo snadné vidět, odkud oblečení pochází a jakým způsobem je vyrobeno. Pořádá semináře a přednášky na britských a evropských univerzitách a v mezinárodních společnostech o trvale udržitelném podnikání a prosazování etických principů v textilním průmyslu. Na svých stránkách v sekci Traceability in Textiles také informuje zákazníky o celém zásobovacím řetězci – od vypěstování bio bavlny až po konečnou úpravu v Anglii. 

  
Výrobní proces od A do Z:

Pole s bio bavlnou...
    kde je půda bez chemikálií...
 a díky lapačům škůdců se bio bavlně daří.
O bio bavlnu se starají zemědělci, kteří mají při práci důstojné podmínky a jsou férově zaplaceni.
"Čerstvě" sklizená surová bio bavlna...
 která se sváže do žoků...
a ty se zváží...
a připraví k převozu do továrny...
který vypadá takto:
A tohle pohání továrnu...
v níž je z bio bavlny utkána látka.
Kvalita tkaniny je kontrolována první inspekcí...
  a druhou inspekcí.
Zde se látka barví...
a zde stříhá.
Z látky se ušije oblečení.
Úsek pro filtraci barvící vody...
která je před vypuštěním do přírody filtrována a vyčištěna.
 "Pouze bio"
A tiskaři...
se postarají o hladký průběh tisku ekologickými barvami.

Výsledek = eko móda pro slečny i pány:


 

Žádné komentáře:

Okomentovat